30 Kasım 2012

Walt Disney’in Star Wars’u satın alması karizmayı çizdi


darth-vader-mickey-mouse

Walt Disney önce Star Wars’un tüm haklarını satın aldı, sonra da yeni filmin senaryosunu Toy Story (Oyuncak Hikayesi) 3′ün senaristinin yazacağını açıkladı; Darth Vader’ın karizması tehlikede.

Meraklıları geçen hafta öğrendi, yine de kısaca bahsedeyim; George Lucas emeklilik hayatını garantiye almak için film şirketi Lucasfilm’i tüm haklarıyla birlikte (Star Wars da dahil) Walt Disney’e 4 milyar dolara sattı. Haberi ilk duyduğumuzda Star Wars’un imajına ters olduğunu düşünüp sinirlendik, kapitalist düzene küfrettik (ana bacı dahil). Hemen ardından Walt Disney yeni Star Wars üçlemesi çekeceğini, Star Wars 7 filmini 2015′te izleyebileceğimizi söyleyerek gönlümüzü aldı, sevindik, heyecanlandık.
Tabii bu arada Star Wars ve Walt Disney sosyal medyada ve sinema forumlarında çoktan espri konusu oldu. Star Wars kahramanlarının Walt Disney’in ünlü çizgi karakterleriyle  birlikte yer aldığı karikatürler, fotomontajlar ortalıkta dolaşmaya başladı. Darth Vader  Mickey Mouse’un önünde diz çöktü, karizması daha ilk günden çizildi.
Birkaç gün sonra ise asıl bomba haber gün yüzüne çıktı;  Yeni Star Wars filmlerinin senaryosunu Toy Story 3 filminin senaristinin (Michael Arndt) yazacağı söylentileri çıkınca koyu Star Wars hayranları bu defa gerçekten sinirlendi. Genç Jedi’lar ikiye bölündü; kimisi ödüllü senaristin bu işin üstesinden başarıyla geleceğini savunurken, birçoğu Yıldız Savaşları gibi gelmiş geçmiş en iyi fantastik bilimkurgu hikayesinin çocuk oyuncağına dönme ihtimaline yönelik endişesini dile getirdi. Bu haberin ardından Star Wars karikatürlerinde Mickey Mouse’un yerini Oyuncak Hikayesindeki karakterler aldı.
Şahsen George Lucas’sız Star Wars’un asla eskisi gibi olamayacağını, Walt Disney’in kimliğinin Star Wars’un imajına, Master Yoda’nın ruhuna, en önemlisi de Darth Vader’ın karizmasına ters olduğunu düşünenlerdenim. Ama bir yandan da Oscar ödüllü Toy Story 3 (aynı zamanda Little Miss Sunshine filminin) senaristinden izlemeye değer, eğlenceli bir Yıldız Savaşları çıkabileceği ihtimalini de göz ardı edemiyorum. Walt Disney’e rağmen yıllar sonra yeni bir Star Wars filmi izleyecek olmak, Harrison Ford’un 7. filmde de oynama ihtimalini duymak, hatta yeni Star Wars filmi hakkında konuşuyor olmak bile heyecan verici.
Filmi izleyene kadar inancınızı yitirmeyin sevgili “Jedi”lar. Güç sizinle olsun!