30 Kasım 2012

Terracotta heykelleri Topkapı Sarayı’nda!


cin-yeralti-ordusu-terracotta
Çin tarihinin en görkemli eserlerinden Yeraltı Ordusu’na ait 5 heykel, Çin Hazineleri Sergisi kapsamında Topkapı Sarayı’nda sergileniyor.
“Terracotta” ismini ilk defa duymuş olabilirsiniz ama Yeraltı Ordusu diyince gözünüzün önüne alttaki görüntünün geleceğine eminim. (Tabii ya, Mumya filminde de vardı bunlar!) 7000′den fazla Terracotta savaşçısından oluşan Yeraltı Ordusu heykelleri ilk Çin İmparatoru tarafından 30 küsür yılda yaptırılmış. Yapımında askerlerin rütbelerinden mimiklerine kadar tüm detaylar düşünülmüş. Kısacası heykellerin işçiliği adeta “deli işi”.
Bugün (21 Kasım) itibariyle Topkapı Sarayı’nın ev sahipliğini yaptığı Çin Hazineleri Sergisi’nde bu heykellerden 5 tanesini görmek mümkün.  “Türkiye’de Çin Kültür Yılı” kapsamında gerçekleşen bu sergide ayrıca; Yasak Şehir Müzesi, Şanghai Müzesi ve Gin Shihuang Müzesinden toplam 101 eseri görebileceksiniz. Müze ve tarih meraklılarının ilgisini çekecek bu sergi, 20 Şubat 2013′e kadar Topkapı Sarayı’nda ziyaretçileriyle buluşacak. Gidip görmeye değer.